74% meer Belgen met ernstig gehoorverlies krijgen terugbetaling voor dure gehooringreep

Minister De Block verlaagt de drempel voor terugbetaling van cochleaire implantaten

Ontslagnemend Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft de criteria voor de terugbetaling van cochleaire implantaten aangepast. Daardoor krijgen drie kwart meer slechthorende Belgen dan vroeger de kans om een cochleair implantaat te laten plaatsen. Cochlear, internationale wereldspeler en marktleider op vlak van hooroplossingen, is tevreden dat de minister hun aanvraag tot wijziging van de terugbetalingscriteria goedkeurde.

Een cochleair implantaat is een oplossing voor mensen met ernstig gehoorverlies, waarbij een traditioneel hoorapparaat geen hulp meer kan bieden. Daarbij zet een elektronisch medisch apparaat geluid om in elektrische pulsen die de gehoorzenuw in het slakkenhuis direct stimuleren, met een beter gehoor als gevolg. 

Tot voor kort kwamen enkel mensen met een gehoorverlies van 85 decibels - vergelijkbaar met het geluid van een vrachtwagen die voorbij rijdt - in aanmerking voor een volledige terugbetaling van het implantaat. Maar volgens Cochlear en medische specialisten lag die drempel te hoog. Zij stelden dat mensen die geen geluid onder de 70 decibels horen al nood hebben aan een cochleair implantaat. Daarom heeft Cochlear een dossier ingediend bij RIZIV waarbij wetenschappelijk werd aangetoond dat de huidige criteria aangepast dienen te worden. Daardoor zullen 74% meer Belgen met ernstig gehoorverlies dan onder de oude regelgeving in aanmerking komen voor een implantaat. Dat getuigt ook Rina Broux (60) die sinds kort een cochleair implantaat heeft laten plaatsen. 

“Anderhalf jaar geleden verloor ik langs één kant volledig mijn gehoor en kreeg ik last van enorm luide oorsuizen, als gevolg van de ziekte van Ménière. Ook langs mijn “goede” oor viel mijn gehoor steeds meer uit. Leven met zo’n oorsuizen en een slecht gehoor is werkelijk ondraaglijk. Ik werd er echt gek van en het maakte mijn sociaal leven onmogelijk. Het verhinderde mij om nog met vrienden af te spreken, naar feestjes te gaan, te werken... Uiteindelijk besloot ik om een cochleair implantaat te laten plaatsen, op eigen kosten. Dat heeft mijn leven echt opnieuw veranderd. Ik ben blij dat de audiologische criteria voorterugbetaling van cochleaire implantaten nu zijn aangepast. De hoge kostprijs voor deze behandeling weerhield mij er enorm van om over te gaan tot het laten plaatsen van een implantaat. Nochtans zou ik nu echt niet meer zonder kunnen.”

Rina Broux

 

Verdubbeling van aantal patiënten in België 

De wereldgezondheidsorganisatie schat dat wereldwijd 5% van de bevolking te maken heeft met (ernstig) gehoorverlies. Tegen 2050 zal dit stijgen naar 900.000.000, ofwel 1 op 10 personen. In België zijn ongeveer 1.000.000 inwoners slechthorend. Slechts 6 à 7 % van de patiënten die baat hebben van een cochleair implantaat laten deze ook effectief plaatsen. Uit studies blijkt dat een gebrek aan kennis de grootste reden is waarom de penetratiegraad zo laag is. Cochlear verwacht dat door de wetswijziging alvast jaarlijks dubbel zoveel mensen zich zullen laten behandelen dan voordien.

 

Kop van het wereldpeloton

Met de lagere drempel om een cochleair implantaat te plaatsen, komt de Belgische overheid bovendien tegemoet aan het actieplan van de wereldgezondheidsorganisatie omtrent gehoorverlies. Deze verwacht dat al haar leden, waaronder ook de Belgische overheid, een beleid uitwerken opdat personen met een gehoorverlies hun volle potentieel kunnen ontwikkelen. De vereenvoudigde toegang tot cochleaire implantaten is één van deze maatregelen.

“We weten dat zwaar gehoorverlies bij volwassenen gelinkt is aan een hogere kans op werkloosheid, verhoogd risico op sociaal isolement en geestelijke problemen. Mensen met zwaar gehoorverlies die niet worden behandeld hebben 2.5 keer meer risico op een depressie en nemen meer medicatie. België was lange tijd een slechte Europese leerling op vlak van slechthorendheid, maar heeft nu terug een plaats verworven in de kop van het peloton. We zijn tevreden dat ons aanvraagdossier om de wetgeving aan te passen, in constructief overleg, werd aanvaard. Op deze manier zorgen we er samen voor dat meer mensen beter kunnen horen, een leven lang” 

Niels van Druten, General Manager BeNeLux van Cochlear

Rob Beenders

Market Access Manager, Cochlear

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be